Terugblik LHOV-congres 1 oktober 2021
Alle handen aan dek
'Complexiteit vergt gezamenlijkheid'
Met maar liefst 204 congresdeelnemers waren 1 oktober zeker alle handen aan dek op het Stoomschip Rotterdam. De congresdag voor huisartsopleiders, specialisten ouderengeneeskunde en artsen verstandelijk gehandicapten startte met een lezing door Arnon Grunberg, hij zette het gezelschap aan tot nadenken over onze omgang met het idee van noodlot: is er een onderscheid te maken tussen een gevoel van veiligheid en werkelijke veiligheid? Hij maakte een mooie overgang naar een interactief theaterstuk in drie scènes: de deelnemers keken naar overleden patiënten in het dodenrijk, die terugblikten op de meegemaakte zorg. Dit zorgde voor een unieke kans om de personages te bevragen wat er anders zou mogen.
Is beleving de ontbrekende schakel in opleiden...? Bekijk de video op Linked In.
Marcel Olde Rikkert gaf de aanwezigen uitleg over begrippen uit de complexiteitswetenschap, die kunnen helpen bij ‘zo simpel mogelijk opleiden, maar niet simpeler’. Deze begrippen bieden handvatten voor de praktijk van veel deelnemers, die wordt gekenmerkt door steeds complexere combinaties van ziektebeelden, het analyseren en behandelen daarvan, en het ziekte-overstijgend opleiden.
Tussendoor waren er twee rondes met zeer gevarieerde workshops, voor elk wat wils, waaronder de unieke mogelijkheid van een rondleiding op het SS Rotterdam, langs bijzondere plekken en met unieke verhalen over de roemruchte historie.
Damiaan Denys sloot het dagprogramma af met een existentiële blik op ons gezondheidsbegrip. Hij sprak over angst en het ontstaan daarvan, waarmee hij de deelnemers meenam op het snijvlak van filosofie, neurowetenschappen en psychiatrie.
Het congres werd afgesloten met een borrel en een feestelijk diner op het SS Rotterdam. De LHOV kijkt met veel plezier terug op deze prachtige en leerzame congresdag, en hoopt dat alle deelnemers hetzelfde doen!
Presentaties
- Over leven, Yvonne Engels
- Vrijwillig Stoppen met Eten en Drinken (VSED), Boudewijn Chabot
- Beeldgeletterdheid door visualiserend onderzoek naar je lichamelijke cognitie, Matjaz Stuk
- Het zelfgekozen levenseinde en de wilsverklaring, Klaas Rozemond
- Samenwerken in de wijk, Fatima Abdesslem
- Interprofessioneel leren samenwerken, Nynke Scherpbier
- Zingeving in de opleiding tot huisarts, Karin Seijdell (en Madeline Pikaar)
- Opleiden in groepen, Jan Lavrijsen (en Raymond van de Walle)
- Wat gaat er om in het hoofd van de huisarts?, Guus Timmerman
Met elkaar bijpraten in de koffiepauze
Guus Timmerman, workshop 'wat gaat er om
in het hoofd van de huisarts?'
Een feestelijk diner tot slot
(Foto's: Joep.Photo)
Over het congres
De kernwaarden van het huisartsvak zijn 'persoonlijke, integrale en continue zorg voor iedereen'. Deze waarden beschouwen we in Nederland bijna als mensenrecht. Het is dan ook van groot belang dat toekomstige huisartsen deze nieuw vastgestelde kernwaarden, met oog voor de verouderende doelgroep, toepassen in het bestaande generalistische zorgconcept. De nieuwe toegevoegde kernwaarde 'gezamenlijkheid' is daarvoor hard nodig.
In de praktijk betekent dat namelijk een zorg waarin huisarts, wijkverpleegkundige, geriater/specialist ouderengeneeskunde en palliatief specialisten nauw samenwerken. Het gaat om zorg die proactief is in plaats van reactief, holistisch in plaats van reductionistisch, en waarin ook het psychische, sociale en zingevingsaspect volop aandacht krijgen. Zorg waarbij 'shared decision making' hoog in het vaandel staat. Zorg waarbij de kwaliteit van het resterend leven voorop staat.
Om inzicht te krijgen in de transities in de zorg en de uitdagingen voor de toekomstige huisarts, organiseerde de LHOV op 1 oktober 2021 het congres 'Alle handen aan dek'. Gezien de gezamenlijkheid nodigde zij behalve huisartsenopleiders ook specialisten ouderengeneeskunde en artsen verstandelijk gehandicapten uit.
Bekijk en download hier het programmaboekje