Actueel
Blog-artikelen:
- Moet het echt? En moet de huisarts dat dan oppakken?
- LHOV verwelkomt Vera Gondrie als bestuurslid
- Betrokkenheid en aanpakken
- Met verjonging en meer vrouwelijke opleiders een betere afspiegeling van opleiders
- Samen de huisartsenzorg op een hoog peil houden
- Ons vak is behalve patiëntenzorg ook opleidingszorg
- Aios komen en gaan, opleiders blijven altijd bestaan
Moet het echt? En moet de huisarts dat dan oppakken?
Het blijft leuk om huisartsopleider te zijn. Met name omdat ik het leuk vind om mensen in hun nieuwe rol te zien groeien. Iedereen is anders en dus ook een aios, en ik hoop elke keer dat het mij lukt om aan te sluiten en op de goede manier te stimuleren, los te laten en te begeleiden.
Sinds bijna twee jaar heb ik ook basisartsen en een Verpleegkundig Specialist in mijn praktijk. Dit zorgt voor meer spreekuurtijden voor de patiënten en daarmee voor het voortbestaan van dit gezondheidscentrum binnen de wijk. Voor mijn aios geeft het meer momenten om te oefenen met samenwerken en het delen van verantwoordelijkheden in verschillende varianten en begeleiding van anderen. Ik weet niet of dit de toekomst is van de huisartsenzorg op de lange termijn, maar het is in ieder geval op de korte termijn wel een oplossing voor een probleem dat niet snel over zal gaan. Ik werk in Eindhoven en er komen steeds meer inwoners in de ‘wijk’ waar ik werk. Ik wil graag dat iedereen eerstelijnszorg kan (blijven) krijgen.
In mijn werk probeer ik regelmatig na te denken als ik een vraag krijg om iets te doen of iets echt moet, maar ook of ik dan als huisarts degene ben die dit hoort op te pakken. Ik probeer dit natuurlijk ook aan mijn huisarts-in-opleiding te leren. Als bestuurslid van de LHOV probeer ik dit ook: welke vragen zijn echt voor ons? Bij welke overleggen is het belangrijk dat wij als opleiders vertegenwoordigd zijn? Past dit binnen een haalbare tijdsinvestering voor een van onze bestuursleden? Alle LHOV-bestuursleden zijn ook huisartsopleider en werken dus al als huisarts en huisartsopleider. Ook vertegenwoordigt elk bestuurslid een lokale huisartsopleiding. We zijn dus allemaal druk genoeg om hier actief op te letten. Als penningmeester heb ik binnen dit bestuur gelukkig een overzichtelijke taak. De LHOV krijgt subsidie van de SBOH en neemt bij de SBOH ook onze ondersteuning af. Belangrijke uitgaven zijn dit jaar het kostenonderzoek en ons congres. Beide waren heel geslaagd.
Niet in verband met het bestuur maar over mijzelf: komend jaar gaan wij binnen mijn wijk starten met een pilot met online huisartsenzorg. We starten een online praktijk, met alleen een fysiek contact in ons centrum als het echt nodig is. Wie weet dat ik mijn huidige aios de komende maanden in het gezondheidscentrum van de toekomst opleid. Ik ben heel benieuwd hoe zowel patiënten als ons team het online zorg krijgen en verlenen gaan ervaren.
Hein Locht
18 december 2024